AC Milan




Dnes je:
19. březen 2024






Galerie hvězd:
G. Nordahl
G. Rivera
F. Baresi
Van Basten
R. Donadoni
A. Sacchi
Leonardo
R. Gullit
F. Rijkaard
C. Ancelotti
D. Savicevic
G. Weah
P. Maldini
A. Costacurta




Bannery:



Kaka Poland

marcovanbaste
acmilan.wu

Fotbal živě
Výsledky
Fotbal




George Weah
Narozen
  1. 1.10.1966 Monrovia ( Liberia )
Pozice
  1. útočník (attaccante)
Premiéra v AC Milan
  1. 28.8.95 Padova-Milan 1-2
Premiéra v serii A
  1. 28.8.95 Padova-Milan 1-2


SezónaMužstvoZápasůGólů
1995/1996AC Milan3515
1996/1997AC Milan3616
1997/1998AC Milan3213
1998/1999AC Milan309
1999/2000AC Milan145

Kariéra v kostce
Pelé seděl v křesle brazilského ministra sportu, někdejší kulturista a filmová superstár Arnold Schwarzeneggener je kalifornským guvernérem. Legendární sportovci se v politice prosazují, ovšem nikdo z nich nevyšplhal do role prezidenta. Nejblíže k tomu měl liberijský národní hrdina George Weah. Právě on je pojmem celého černého kontinentu, jeho nejlepším fotbalistou všech dob a také jediným Afričaném který dosud získal Zlatý míč. „Weah je symbolem africké hrdosti a nezávislosti“ prohlásil o něm známý bojovník za lidská práva Nelson Mandela. První kolo prezidentských voleb vyhrál, v rozhodujícím druhém ho porazila 67letá exministryně financí Ellen Johnoson-Sirleafová poměrem hlasů 59,4 ku 40,6 procenta. Stala se tak první ženou, která bude vládnout africké zemi. „Byla to jedna z mála golových šancí, které Weah v životě neproměnil“ glosoval jeho někdejší šéf Silvio berlusconi z AC Milan.

Za oběť čtrnáctileté občanské války, která skončila teprve nedávno, padlo čtvrt milionu lidí. Lidé s hrůzou sledovali, jak po ulicích běhali i malí kluci se samopaly a vraždili. Děs. Třímilionový stát, jejž kdysi založili otroci a později byl prvním nezávislým v Africe, trpěl. Jedinou nadějí Liberijci spatřovali ve Weahovi, na něj byli pyšní. Narodil se v jedné z nejchudších části Libérie, slumově čtvrti Clara Tlen na okraji hlavního města Monrovia. Byl pátým ze čtrnácti dětí. Otec mu brzy zemřel, pro chlapcův vývoj tak hodně znamenala babička Emma Brownová. „Mnohokrát mě v životě podržela. Třeba když jsem ve dvanácti zkoušel kouřit,“ vzpomíná. Víc než ve škole byl vidět na ulici jak prodává praženou kukuřici. Bosýma nohama do všeho kopal do plechovek, kamínků… a pak také do odřeného tenisáku. Na fotbal měl talent s kamarády ho hrál na prašných ulicích celé dny. „Přestali jsme, jen když kolem projíždělo .

Dlouho to vypadalo, že Weah bude brankář. Prošel několika kluby a až v patnácti po přestupu do mužstva vznešeného názvu Invincible Eleven („Neporazitelná jedenáctka“) se vysunul do útoku. Na turnaji v Kamerunu zářil a špičkový tamní tým Tonnerre Yaoundé s ním podepsal profesionální smlouvu. Od jedenadvaceti si vydělával profesionálním fotbalem. Vedl si skvěle, nadšení Kamerunci mu hned nabízeli občanství, jenže hrdý vlastenec odmítl. Za půl roku se už stěhoval do Monaka. Tady se formoval pod vedením Arsena Wengera. „Začátky byli těžké. Francouzky jsem neuměl, u nás doma je oficiální řečí angličtina. Peníze z první výplaty mi nestačili ani na telefonní hovory,“ přiznal Weah. Přitom coby vyškolený telefonní technik musí mít představu o cenách .

Na francouzské riviéře si přesto zvykl. Nastřílel 47 ligových branek, a kdyby si troufl na penalty, mohl soutěžit s Papinem o korunu střelců. Měl brilantní techniku a vlastnosti gólového zabijáka. U pokutového území připomínal nenápadnosti šelmu. Když zavětřil šanci, bleskově vyrazil. Přitahoval úspěchy. S Monakem či St. Germain oslavoval mistrovský titul a třikrát postoupil do finále evropského.

Nebylo divu, když si ho milánské AC vybralo v létě 1995 jako náhradu za zraněného Van Bastena. „Ten rok se mi mimořádně povedl. Nejprve jsem byl králem střelců Ligy mistrů, pak přestup do nejlepšího klubu světa a nakonec Zlatý míč.“ Dával krásné góly. Jednou proti Hellasu Verona převzal míč u vlastní branky, proběhl s nim kolem pěti hráčů a skóroval. Rozbor úchvatné akce dokázal, že s míčem u nohy absolvoval dráhu dlouhou 85 metrů během pouhých 14 vteřin! To byl absolutní vrchol jeho fotbalové kariéry. Pak přišel ústup ze slávy a střídaní klubů.

Patrně ho ubijela situace doma v Libérii. Služebníci prezidenta Charlese Tailora, jemuž se nelíbila Weahova popularita, zvolili zákeřnou mstu. Vrhli se do domu Weahova příbuzenstva, zbili muže, znásilnili ženy, mezi nimi i dvě fotbalistovy sestřenice, ukradli auto, nábytek i oblečení a celé sídlo zapálili. „Jednou mě kvůli popularitě zabijí,“ zdrceně prohlásil Weah, který pak rodině pomohl prchnout do Sierry Leone. Jeho samého nic nezlomilo. Stal se vyslancem fondu UNICEF, prosazoval kampaň na prevenci AIDS, financoval stavbu dětské nemocnice a další projekty. Nejen díky jeho gólům se Libérie konečně kvalifikovala na mistrovství Afriky, reprezentaci koupil oblečení a sponzoroval i cestu na turnaj. V osobním životě ke svým dětem adoptoval Jamajčanku Jessiku. Žil nejen fotbalem. Také proto mu v Monrovii postavili čtyřmetrovou sochu. Její odhalení přišlo oslavit 20 tisíc lidí.

php sources © De4mator, page data © Jan
Kdo by měl nahradit v Pioliho v případě letního odchodu?
Conte
De Zerbi
Motta
Palladino
Glasner
někdo jiný
36
46
31
38
31
38



A.I.M.C.

Napište nám:
acmilan@acmilan.cz
Milan Blog:

SERIE A
1. Inter
2. MILAN
3. Juventus
4. Bologna

5. Roma
6. Atalanta

7. Napoli

8. Fiorentina
9. Lazio
10. Monza
11. Torino
12. Genoa
13. Udinese
14. Hellas
15. Cagliari
16. Lecce
17. Empoli

18. Frosinone
19. Sassuolo
20. Salernitana
75
59
58
51

48
47

44

43
40
39
38
33
27 26
26
25
25

24
23
14

Střelci SERIE A
1.Martinez (INT)
2.Vlahovic (JUV)
3.GIROUD (MIL)
4.Dybala (ROM)
5.Osimhen (NAP)
23
15
12
12
11

Europa League
MILAN
Slavia Praha
4
2


Mimo hru
Caldara
(poranění kotníku)

Pobega
(svalové zranění)